Index ban


FESTIVAL INTERNACIONAL DE XEREMIES DE SÓLLER.

fix

Divendres 26 21h, Cercavila al Port de Sóller i actuació dels tres grups.

Dissabte 27 11h. Plaça constitució de Sóller

Dissabte 27, 21.30h, al anfiteatre Joan Mas de Deià

Diumenge 28a les 11h, Platja den Repic de Sóller.

Totes les actuacions són de franc, no s´han de treure entrades.

 

gruu

Festival   Internacional de  Xeremies.                   Sóller, 26 a 28 de juny de 2015

Era un projecte que feia anys que ens ho plantejàvem, al menys alguns del components dels XEREMIERS DE SÓLLER.  Després de no poques dificultats hem aconseguit dur-ho a terme.

No cal esmentar que no teníem experiència en temes organitzatius d’un acte com aquest, però si que tenguérem la col·laboració, inestimable, d’alguns responsables de l’organització de la Mostra Folclorica de Sóller. Ells també ens cedíren l’infraestructura per hostatjar als participants.xiss
Inicialment haviem previts la participació de tres grups, tots ells amb una estreta relació personal amb la nostra banda.
XISTRA DE CORUXO, un grup gallec que defensa la música i la cultura popular de Galicia, amb una constant recerca de tonades en greu perill d’extinció.
VOLKSTANZGRUPPE  FROMMERN, de Balingen, Sud d’Alemanaya. Grup integrat dins l’organització d’un important festival de gaites, l’anomenat “SACKPFEIFEN IN SCHWABEN”
Teníem la pretensió de poder rebre una banda escocesa,  de tal manera que la mostra de diferents xeremies, gaites, etc. Seria d’allò més complet, però no va resultar possible.
De bon començament tenguérem clar que el que volíem era gaudir de les activitats que havíem programvoksat, per això hi posàrem el màxim d’interès en afavorir la convivència i sentiment de familiaritat amb tots, deixant en un segon terme l’aspecte de l’èxit de públic o ressò mediàtic.
També es donàren un seguit d’anècdotes que acabàren d’arrodonir el resultat de l’experiència.  Podem fer esment al component de Xistra que es va deixar el “bufador” de la seva gaita, ho poguérem arreglar amb l’ajuda den Joan Marroig “Piu”. O aquella parella alemanya en que, al bell mig de la desfilada, pel Port de Sóller, éll li va demanar per casar a ella.
De problemas “burocràtics” també en teguérem a voler, començant per l’estudi de Prevenció de Riscos per actuacions al carrer. Menys mal que l’Ajuntament de Sóller es va fer càrrec d’éll, i el que semblava un obstacle insuperable per a nosaltres va deixar d’esser-ho.
A la col·laboració de l’Ajuntament de Sóller hi hem d’afegir la del Consulat Alemany a Palma, l’Institut Guillem Colom Casasnoves, de Sóller,  així d’empreses ubicades a Dèia a Sóller i al Port, que ens facilitaren molt l’organització i ens ajudaren en l’aspecte econòmic.
L’opinió general dels participants va ser de satisfacció i ens encoratjaren a treballar per a la consolidació d’aquesta iniciativa a Mallorca, fins el moment l’única d’aquestes característiques.

 

 

voks
Volkstanzgruppe Frommern

Asociación cultural dedicada a la promoción de la música y bailes tradicionales, tienes su sede en Balingen, una pequeña ciudad del Sud Oeste de Alemania. Cada tres años organizan uno de los festivales de Gaitas más importantes de Europa. Tendremos el placer de poder disfrutar de su música y bailes en nuestro modesto festival.


xistra
Xistra de Coruxo

Directamente vinculado a la historia musical de Galicia de finales del anterior siglo, XISTRA DE CORUXO aparece en el panorama artístico en 1988 coma una agrupación que pretende estudiar, divulgar y actualizar las melodías que formaron parte de los divertimientos y sentimientos de las gentes del Sur gallego.

setmanari aleman
Informació apareguda al setmanari local Aleman de Balingen.
 
Previ al F.I.X.:

Els xeremiers de Sóller,
estam fent feina amb molta il.lusió per aconseguir que aquest primer FIX (festival internacional de xeremies) se faci realitat. Podreu coneixer i escoltar la música dels nostres amics de Xistra de Coruxo i del Volkstanzgruppe Frommern, dos grups amb els que ensuneixen vincles d'amistat desde fa anys i per els que sentim una gran admiració.
Aquests dos grups han tengut molta importancia dins la nostra trajectòria musical. En el festival "Sackpfeifen in Schwaben" organitzat per el grup Frommern tenguerem l'oportunitat de donarmos a coneixer a un public entès en el món de la cornamusa, fent que creguessem més en noltros mateixos i mos plantejassim reptes que abans no se mos haurien passat pel cap, a banda de coneixer altres persones que compartien la mateixa passió que noltros per les seves respectives xeremies, com per exemple els Xistra de Coruxo.
És la nostra intenció, que el public mallorquí pugui gaudir d'una manera d'entendre les cornamuses ben diferent de la nostra, però alhora amb trets comuns, i per això en el concert que farem dissabte dia 27 de juny intentarem per primera vegada mesclar els tres grups a un escenari per per tocar uns quants temes plegats. Com sonarà? no ho sabem! no ho hem provat mai! però tenim molta fe en que l'amistat que ens uneix i l'amor que compartim per les nostres cultures farà la màgia necessaria perque soni bé.
Els de Xistra de Coruxo son un grup galleg impresionant. La seva capacitat de fer festa damunt un escenari i la gran qualitat dels seus musics les converteix en tot un espectacle. Fugen del procés "d'escotització" `que s'ha posat de moda aGaliza transformant els instruments i les formacions musicals que cerquen semblarse a les bandes de gaites escoceses.
Ells mos ensenyaren a distingir entre els termes "gaiteiro" i "gaitista", essent aquest segón s'adjectiu que destinen aaquells virtuosos de la gaita, rics en velocitat i habilitat però escasos de sentiment. Bé, vos puc assegurar que ells son GAITEIROS de cap a peus! 
L'altre grup, el Volkstanzgruppe Frommern, va prendre la decisió de recuperar la cornamusa pròpia de la regió de Scwaben, de la qual es conservaba iconografia i partitures, però cap instrument , ja que per desgracia es perderen en els bombardejos de la segona guerra mundial. De la mà del genial luthier Sito Carracedo reconstruiren i tornaren a la vida la seva sackpfeiffe. Cada tres anys organitzen un dels millors festivals de cornamuses d'Europa en el que donen cabuda a mes de vint varietats diferents de xeremies europees i en el que hem tengut el gran honor de participar.
Esperam de tot cor la vostra presencia en aquest festival i que passeu una estona agradable amb noltros.

Pep Toni Jaume. President dels xeremiers de Sóller.


 

 

 

 

© WebMaster: Xescrei
Suport audiovisual Antonia Ribot / Guiem Serrano
face