Index

Act.

castella

angles

Xeractuacions

logo
XI Festival Xácara 2013 a Oviedo

Entre els dies 15 i 17 de novembre de 2013 hem participat al XI Festival Xácara 2013 a Oviedo aquí teniu la crònica que el nostre president Andreu Magraner
ha escrit del nostre pas pel festival

La web de la banda de gaites Xácara, aquí

nouAquí teniu les fotos del nostre pas pel festival

XI Festival Xácara 2013 a Oviedo

actuacio

Festival Banda de gaitas Xácara, d’Oviedo.

16 d’novembre 2013

Cada vegada que ens conviden a participar en alguna trobada amb altres bandes de xeremiers (gaiters,etc) ens surt el dubte de qcartell petituina gent ens trobarem. Quina rebuda ens oferiran. Com ens tractaran, etc. En certa manera es com “una cita a ciegas”.

La veritat es que fins el present sempre ens hem sentit ben tractats, en termes generals. Però aquesta darrera trobada, a Oviedo, ha estat una de ses millors. Molt curta i del tot satisfactòria. El tracte que hem rebut difícilment es pot millorar. Les atencions rebudes dels organitzadors, ha estat impecable. A més, no hi havia la barrera de l’idioma, com ens ha passat en altres jambrinatrobades a l’estranger.

Xácara, la banda de gaites asturiana, guanyadora del darrer concurs de bandes del Principat, ha estat l’organitzadora d’aquesta trobada, la XI de la seva historia.  Ells, cada any, organitzen un concert al que hi conviden altres bandes. Ho fan a manera de cloenda de la temporada d’actuacions, perque al llarg de l’hivern la seva activitat queda mont minvada.

L’acte central era l’actuació al Teatro de la Filarmónica, de Oviedo. Hi actuaren La Banda de Gaitas Lakadarma, de Navia. Els Xeremiers de Sóller. El duo Alberto Jambrina y Pablo Madrid, de Zamora i els amfitrions Banda de Gaitas Xácara, amb aquest ordre.

El concert va començar a les 19,30 h. i va acabar casi a les 22,00 h. El pati de butaques estava completament ple de gent, que es va mostrar certament satisfeta amb la nostra actuació, ben igual que sorpresa de la nostra indumentària i les nostres tonades. De la mateixa manera que a altres llocs, la forma de la xeremia els va sobtar del tot, acostumats a la forma de les seves gaites.

La vetllada es va tancar amb un sopar de tots els participants, a un restaurant tìpic, “un Llagar”, on també hi fabriquegrupsn la sidra, que va córrer a voler al llarg de la vetllada.

Tal vegada un dels moments més agraït pels assistents va ser cuant els Xeremiers de Sóller, junt amb dos gaiters de la banda Xácara, vàrem interpretar una peça del repertori de Xácara. Els dos gaiters eren el director de la banda i un membre destacat. Fins i tot el director ens va demanarperquè no l’havíem sonada a l’escenari.

Ambdós es varen mostrar sorpresos del pes que s’ha d’aguantar per fer sonar la xeremia. També varen manifestar que el seu so, acompanyat del flabiol, transmetia unes sensacions molt agradables. En paraules del director “la Xeremia tiene algo que engancha…”

Un altre detall que els va sorprendre dels XEREMIERS DE SÓLLER es l’ample ventall de les actuacions que hem fet a l’estranger. De fet, el que els va fer decidir a convidar-nos va ser el fet d’haver actuat, per tres cops, al Piping Live de Glasgow.  

Al marge de l’activitat musical, els organitzadors es preocuparen d’acompanyar-nos a visitar el Museo de la Indùstruia Minera, al concello de El Entrego, el dissabte mati. Y el diumenge matí ens acompanyaren a una visita guiada al centre històric d’Oviedo.

L’estada a n'aquesta ciutat es va tancar amb un dinar tìpic de la zona.

Tot plegat ens fa sentir que aquesta “cita a ciegas” ha resultat un éxit total.

 

Andreu Magraner Brunet.
President
XEREMIERS DE SÓLLER

panoramica sopar

 

 

mallorcaweb
© WebMaster: Xescrei
Suport audiovisual Antonia Ribot / Guiem Serrano
face