HISTÒRIA

Explora la història d’aquests instruments a Sóller, des de la recerca de les arrels perdudes fins a la seva celebració com a part essencial de la cultura mallorquina.

Un pas enrere a través de la història dels Xeremiers de Sóller

Estem encantats de compartir amb tots vosaltres el magnífic repàs dels vint anys de la nostra existència, gràcies al treball incansable de Joan Carles Simó i la col·laboració especial de Perrine Alsina, J.V. Franco (Xevi) i Joan Marroig (Piu).

Aquest emocionant estudi va ser presentat a les XVI Jornades d’estudis locals de Sóller i Fornalutx. Ens sentim orgullosos de continuar compartint i enriquint la nostra cultura i tradició musical.

A continuació, us oferim un recorregut pels ítems més destacats d’aquest document fascinant o també el podeu descarregar ara mateix des del següent enllaç per no perdre cap detall

Xeremies: Història i Renaixença

Xeremies de soller varies

El Renaixement Cultural dels Xeremiers de Sóller

Els Xeremiers de Sóller, amb vint anys de vida, són part fonamental de les festes locals, transportant-nos als moments més emocionants amb els seus sons. Abans de la seva aparició, les xeremies havien caigut en desús, però amb ells, aquesta tradició va reviure. Gràcies a figures com Toni Artigues i Joan Morey, aquesta recuperació va començar, i a Sóller, persones com Tomeu Frau també van contribuir-hi. Després de l’aparició dels Xeremiers de Sóller, es van establir mestres per ensenyar a tocar aquests instruments, i els tallers van proliferar. Així, els Xeremiers de Sóller han redefinit la relació amb aquests instruments tradicionals, convertint-los en una part vital de la cultura i les festes locals.

Guardians de la tradició

La música tradicional a Sóller a través dels anys

A Sóller, abans dels Xeremiers, hi havia una escena musical viva amb personatges com Francesc Grau Coll, Joan Mas Frau, Pere Magraner «Coc» i altres. Tots ells van contribuir a difondre la música tradicional, tocant les xeremies i mantenint viva la cultura local. A través dels anys, aquesta tradició va continuar amb Tomeu Frau, Toni Riutort, Pep Fortesa i altres, que van portar la música de Sóller a tota l’illa, participant en festes i celebracions.

Detall xeremia tot
Aires Sollerics

Tocant les arrels

La història dels Aires Sollerics

En els darrers anys del segle XX, el grup Aires Sollerics va començar a organitzar cursos d’iniciació a les xeremies i al flabiol, amb mestres destacats. Això va inspirar persones a aprendre a tocar aquests instruments i a unir-se per formar una associació cultural. Malgrat l’Ajuntament de Sóller contractava colles foranes per a les festes, aquest grup va decidir canviar aquesta dinàmica i promoure la música tradicional local. Així va néixer una nova comunitat de músics dedicats a preservar la música de la seva terra.

El Naixement de l'Associació Xeremiers de Sóller

Un Compromís envers la Cultura Mallorquina

A finals de 2001, es crea l’associació Xeremiers de Sóller, la primera legalitzada d’aquest tipus, amb l’objectiu de promoure la cultura mallorquina i els seus instruments tradicionals com les xeremies, flabiol i tamborí. Sota la direcció de Pep Fortesa Colom i la presidència de Joan Marroig ‘Piu’, l’associació es consolida després de formar-se a l’Escola de Xeremiers de Palma. Decidint unir-se a la Federació de Música i Ball Mallorquí, els membres de Xeremiers de Sóller destaquen per mantenir l’afinació tradicional en Do sostingut, dedicant-se a preservar i promoure la música i ball tradicionals de Mallorca, contribuint activament a la seva cultura musical local.

Xeremiers de soller
Tomeu i Piu

Instrumentistes i Viatgers

Els Xeremiers de Sóller, coneguts per la seva música tradicional, també destaquen com a constructors d’instruments. Els artesans Joan Marroig ‘Piu’ i Tomeu Amengual han millorat l’afinació dels seus instruments, permetent que les xeremies i els flabiols sonin en harmonia. Aquesta excel·lència ha portat les seves creacions fins a museus arreu del món. Amb aquesta base, han començat a viatjar més enllà de la Vall de Sóller, difonent la cultura musical mallorquina arreu. Així, els Xeremiers de Sóller porten el so únic de les seves xeremies a tots els racons, compartint la riquesa de la seva tradició musical.

De Barcelona a Sète, un viatge musical

Els Xeremiers de Sóller han experimentat una notable transformació, destacant la seva actuació al Centre Artesà Tradicionarius de Barcelona el 2011, que va marcar un punt d’inflexió. Han exportat la música de xeremies a altres cultures com la alemanya i italiana, trobant inspiració per als seus concerts. Han participat en esdeveniments internacionals com el Piping Live a Escòcia, enriquint el grup i aprenent sobre l’afinació constant. Destaca el projecte ‘Arc Nord Mediterrània’ (2017-2019), col·laborant amb altres grups per promoure l’intercanvi cultural i musical. Malauradament, la pandèmia del COVID-19 va interrompre el projecte. En festivals internacionals, han mostrat com la seva música acompanya els balls populars, amb col·laboracions que demostren la vitalitat i improvisació d’aquesta tradició.

Sete Xeremiers de Soller
Trobades xeremiers

Trobades i Tradicions

Entre Sons i Festes

Els Xeremiers de Sóller són una figura emblemàtica de la cultura mallorquina. A més de la seva participació en festes tradicionals i esdeveniments culturals, han estat convidats a actuar en altres regions, contribuint a la difusió de la música mallorquina arreu del món. A través dels seus esforços, no només promouen la música tradicional, sinó que també preserven i enriqueixen el patrimoni cultural de Mallorca. A més, la seva col·laboració amb altres grups i escoles de música tradicional reforça els llaços comunitaris i la transmissió intergeneracional dels coneixements musicals.

Música, Història i Festival

Els Xeremiers de Sóller, tot i la proliferació de bandes de xeremiers a Mallorca, segueixen destacant amb la seva música. Per adaptar-se a aquest canvi, han decidit ampliar les seves activitats. Han creat concerts didàctics per ensenyar sobre els instruments i les seves possibilitats, així com la seva història i evolució. A més, van iniciar un Festival Internacional de Xeremies, que va celebrar dues edicions fins que la pandèmia del COVID-19 el va interrompre el 2019. Tot i això, aquest grup continua portant la seva música arreu amb força i passió.

Festival Internacional
Antonia Ribot

Antonia Ribot: El Rostre Fotogràfic dels Xeremiers de Sóller

Al llarg de vint anys, són moltes les persones que han col·laborat amb els Xeremiers de Sóller des de dis- tints àmbits, cal destacar que, des de 2007, hi ha hagut una gran documentació fotogràfica i audiovisual gràcies a la tasca duta a terme per n’Antonia Ribot, que ha arribat a crear un gran arxiu documental d’imat- ges, que serà objecte d’una exposició futura d’aquests documents visuals a Sóller.

Na Cassandre Balosso-Bardin: Reconeixement i Inspiració a les Xeremiers de Sóller

Durant la VIII Trobada de Xeremiers de Sóller (2012), Cassandre Balosso-Bardin va ser nomenada sòcia d’honor pels Xeremiers de Sóller. És una etnomusicòloga experta en cornamuses a Europa, que va estar a Mallorca entre el 2011 i 2012 per investigar sobre les «ses Xeremies». Va assistir a molts assajos dels Xeremiers de Sóller i va dedicar una peça musical a Guillem Serrano i Antonia Ribot anomenada «Scottische Serrano».

Cassandra

CONCERT PRESENTACIÓ DEL CD XX ANIVERSARI

Avís Legal

Política de cookies